Ontwerp wedstrijd – Rustpunt

In samenwerking met A2 Architect Jan Regelink, zouden wij deelnemen aan een  ontwerpwedstrijd voor buitenmeubilair voor de rustpunten in overijssel. De enige voorwaarde was dat het meubilair vervaardigd moest worden uit inlandseiken.

Ons ontbrank het  beiden aan tijd om samen te komen. Daardoor hebben wij beiden een ontwerp ingezonden. Jan ging uiteindelijk met de eerste prijs er vandoor en ik werd tweede. Jan heeft een boomstoel ontworpen en ik een bank. Beiden bij toeval geïnspireerd op de menselijke vorm.

Klik hier voor het artikel in de stentor.

DE BANK

Rustpunt bank

De bank heeft een gekromde zitting en een gekromde rugleuning in een natuurlijke vorm gevolg door de opbouw van een lichaam in zittende positie.
Door deze vormgeving kan de gebruiker van de bank comfortabel tot rust komen en genieten van de omgeving.

Er is gebruik gemaakt van twee gekantrechte houtafmetingen 120 x 50 mm en 100 x 20 mm. In deze twee houtafmetingen zijn drie verschillende onderdelen gemaakt. Met deze drie onderdelen in meervoud kan de gehele bank geproduceerd worden. Door het minimum aan verschillende onderdelen kan het meubel gemakkelijk opgeslagen worden en gemakkelijk geassembleerd worden.

De zitting en rugleuning:
De zitting en rugleuning worden gemaakt van 100 x 20 mm gekantrecht eiken. De planken zijn 2000mm lang en hebben aan de onderzijde twee uitsparingen die gemakkelijk in de uitsparingen in het frame geschoven kunnen worden. Hierna kunnen de planken d.m.v. schroeven aan de onderachterzijde aan het frame bevestigd worden. De uitsparingen zijn in elke plank gelijk, hierdoor maakt het niet uit waar welke plank geplaatst wordt of deze nu voor de zitting of voor de rugleuning gebruikt wordt.

Het frame:
Het frame wordt gemaakt van 120 x 50 mm gekantrecht eiken. De twee onderdelen worden door een halfhoutskeep en twee M10 slotbouten met elkaar verbonden.
In het frame zijn uitsparingen gemaakt voor de zitting en de rugleuning. Deze uitsparingen lopen in een gekromde vorm zodat de planken die erin komen een ergonomische houding creëren. Zodat de gebruiker comfortabel tot rust kan komen.

Programma van eisen
1. Geproduceerd van eikenhout
2. Passend in de landelijke omgeving
3. Gezaagd met behulp van een mobilehoutzagerij of bolwerksmolen.
4. Opslag zo compact mogelijk

Materiaal
Voor een groot deel kan er gebruik gemaakt worden van de planken die al gezaagd zijn en al in het bezit zijn van de werkgroep. Het grote voordeel hiervan is dat er niet gezocht hoeft te worden naar ander materiaal.